By Lana Vučković,

  Filed under: fizikalna terapija
  Comments: Komentari isključeni za

SINDROM PRENAPREZANJA


Osnova nastanka svih sindroma prenaprezanja lokomotornog sustava jest ponavljana

trauma koja nadvlada sposobnost reparacije tkiva, i to bilo da je riječ o tetivi, kosti, hrskavici, mišiću, sluznoj vreći ili pak o mišićno-tetivnom ili tetivno-koštanom prijelazu.

U skladu s današnjim spoznajama sindrom prenaprezanja tetive nastaje kada je tetiva ponavljano istezana za 4 do 8% od svoje originalne dužine (50-52) što  počinje lanac patoloških promjena od upale,degenerativnih promjena, djelomičnih puknuća tetivnih vlakana do konačno potpunog puknuća i prekida kontinuiteta same tetive.

Na primjer  tijekom trčanja stopala dodirnu podlogu između 800 i 2000 puta

na stazi dugoj jednu milju, a reaktivna sila podloge, ovisno o njezinoj tvrdoći i kvaliteti,

iznosi između 200 i 300% tjelesne težine trkača. Trkač težak 70 kg apsorbira na udaljenosti od jedne milje silu od 220 tona. Stoga nije čudno da već minimalna anatomska odstupanja i neke biomehaničke abnormalnosti donjeg ekstremiteta, pogotovo ako su povezane s pogreškama u treningu i/ili nekim drugim vanjskim predisponirajućim čimbenicima,rezultiraju nastankom sindroma prenaprezanja na donjem ekstremitetu i/ili kralježnici.

Za razumijevanje nastanka sindroma prenaprezanja sustava za kretanje bitno je

razumijevanje patofiziologije upalnog procesa. Bez obzira na vrstu ozljede odgovor tkiva

je upalna reakcija koja obuhvača niz promjena završne žilne mreže,krvi i vezivnog tkiva.

Uzrok počinjanja upalne reakcije još je nedovoljno poznat, ali se zna da to mogu biti i raspadni produkti otečenog tkiva, što se može dovesti u svezu sa sindromima prenaprezanja sustava za kretanje. Ponavljana mikrotrauma je otponac za počinjanje upalnog procesa.

Simptomi u početku sindroma prenaprezanja karakterizirana su osjećajem

zatezanja, a zatim se pojavljuje bol u dijelu ili u cijelom mioentezijskom aparatu pri njegovu pasivnom i aktivnom istezanju, pri kontrakciji odgovarajućeg mišića protiv otpora,a kasnije i pri normalnoj kontrakciji mišića.

Liječenje kod nas Sindroma prenaprezanja:

Ublažavanje boli i kontrola upale, krioterapija bolnog područja, primjeni nesteroidnih

protuupalnih lijekova, vježbama istezanja zahvaćene skupine mišića, vježbama jačanja

zahvaćene skupine mišića. Uz to još i primjenjuejmo terapijski ultazvuk na bolno mjesto, elektroterapiju, magnetoterapiju.

Comments are closed for this post.