By Lana Vučković,

  Filed under: fizikalna terapija
  Comments: Komentari isključeni za

IMPINGEMENT SINDROM RAMENA


 

Impingement sindrom ramena obuhvaća skup oštećenja koja su posljedica sudara. Te se odigrava između rotatorne manšete ramenog zgloga koja je sastoji od m. supraspinatusa, m.infraspinatusa, m.subscapularisa, m .teres minor. Taj sudar se odigrava  kada je ruka uzdingnuta   iznad glave. Pri tom sudaru najviše stradava rotatorna manšeta, a pogotovo m. supraspinatus.

Impingement sindrom je najčesći sindrom prenaprezanja u području ramena.

Sažeto možemo zaključiti da postoje dvije teorije o nastanku impingement sindroma, a to su anatomska i dinamična teorija. Dok anatomska teorija presudan utjecaj pridaje slabijem prokrvljenom dijelu tetive rotatorne manšete, dinamička teorija najveću ulogu pridaje slabosti tih mišića.

Klinička slika ukazuje na  bolest kroničnog tijeka. Dominantni simptomi su bol u području ramena, krepitacije,smanjenje pokretljivosti u ramenu i različita slabost okolne muskulature. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi.

Impingement sindrom je podjeljen u 3 progresiva stadija :

Prvi stadij je stadij edema i krvarenja

Drugi stadij  čine fibrozne promjene i tendinitis (upalu)

Treći stadij su razderotine tkiva rotatorne manšete, razderotine tetive duge glave bicepsa i promjenje ka kostima. Treći stadij se najčešće pojavljuje kod osoba starijih od 40 godina.  Karaktersitično je za 3 stadij da je samo kirurško liječenje najuspješnije

.

Kod pregleda  se vrši test za impingment sindrom i pozitivan impingment znak jest pojava boli u ramenu, kada liječnik izvede anterfleksiju bolesnikova bolnog ramena uz istodobnu unutarnju rotaciju, odnosno izvede snažnu unutarnju rotaciju ruke u položaju od 90 stupnjeva.

Liječenje kod nas impingement sindroma:

Liječenje u prvom i drugom stadiju  se sastoji od odmora, elektroterapije, krioterapije, ultazvuka, drenaže ramena, magnetoterapije, primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova, vježbe istezanja i medicinski oblog.

U trećem stadiju se najčešće provodi kirurško liječenje.

Naručite se ovdje za besplatne konzultacije

Comments are closed for this post.